Publicat de: newsoss | Octombrie 13, 2007

Cum a dat chix Xara Extreme for Linux

Parcă a mai potrivit acest titlu decât cel original: „Lessons learned from open source Xara’s failure”. Problema este, aşa cum era de aşteptat şi bine ştiut, că nu poţi cere comunităţii opensource să dezvolte un program care conţine şi cod closed source. Cei de la Xara au fost avertizaţi asupra acestei chestiuni însă … las’ că merge aşa! Şi uite că nu a mers! Iată că s-au împlinit 2 ani de când a apărut XaraLX şi proiectul stagnează.

Vina principală aparţine celor de la comapnia Xara care au vrut cu orice preţ (pe de o parte e de înţeles) să păstreze codul CDraw (librăriile de randare ale Xara) closed source. Şi mai mult decât atât, după ce făcut public codul de la XaraLX şi-a retras toţi developerii de la acest proiect, lăsând toată munca pe spinarea comunităţii open source. Developerii Xara nu au fost concediaţi, dacă la asta vă gândeaţi, ci au fost reorientaţi către noua versiune a Xara Extreme for Windows, versiune comercială care aduce bani companiei.

Lăsând la o parte CDraw care a rămas closed source, cei de la Xara au fost şi foarte rigizi la propunerile comunităţii.  Concluziile articolului sunt de fapt două sfaturi pentru companiile care apelează şi la developerii comunităţii open source:

  1. Nu trebuie să te comporţi ca un şef cu voluntarii pentru că, în cel mai bun caz, îi alungi din proiect sau, cazul cel mai rău, ei vor migra la concurenţă (sau vor începe un proiect concurent)
  2. Colaborarea cu comunitatea open source înseamnă deschidere către schimbare şi adaptabilitate deoarece comunitatea poate schimba direcţia într-un sens la care nici nu te-ai fi gândit vreodată. Dacă refuzi să-i asculţi sau refuzi să faci schimbări, poţi să-ţi iei adio de la comunitate.

Sursa

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: